اینروزها با توجه به نوسانات زیاد بازار لازم است هر معاملهگری بداند تریگر چیست و از آن استفاده کند. گاهی این نوسانات در مدتی کوتاه، باعث ثروتمند شدن یا از دست رفتن سرمایه معاملهگران میشود. بنابراین بیتوجهی به آنها میتواند تبعات سنگینی به همراه داشته باشد. معاملهگران سعی میکنند از این نوسانات حداکثر استفاده را در جهت کسب سود انجام دهند. برای این کار آنها باید به موقع به یک سهم وارد و به موقع از آن خارج شوند. این کار با کمک تریگرها امکانپذیر است.
تریگر یکی از ابزارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال است که به ما در تعیین زمان درست و دقیق خرید یا فروش یک سهم کمک میکند. میتوان گفت تعیین تریگر در تحلیل تکنیکال مثل شرطگذاری است، شرایط ورود به معامله یک سهم و شرایط خروج از آن. بهاینترتیب معامله در بهترین زمان انجام میشود و جلوی ضررهای احتمالی گرفته خواهد شد.
تریگر یک میانگین متحرک است که روی اندیکاتور واگرایی/ همگرایی میانگین متحرک رسم شده و برای تولید سیگنالهای خرید و فروش یک اوراق بهادار به کار میرود. عملکرد اصلی آن کاهش ریسک برای ورود و خروج بهموقع از یک سهم است. چراکه ورود و خروج در زمان مناسب، تعیینکننده سود و ضرر معاملهگران خواهد بود. بههمیندلیل در تریگر در تحلیل تکنیکال جایگاه مهمی دارد.
یکی از دلایل شکست و ضرر تازهواردان، این است که نمیدانند تریگر چیست و از آن استفاده نمیکنند. تریگر منطقه امن معاملاتی را تعیین میکند، یعنی شما بر اساس استراتژی معاملاتی خود، زمانی وارد سهم میشوید که حداقل شرایط مورد نیاز شما را داشته باشد و زمانی خارج میشوید که دچار ضرر نشوید. پس تریگر راهنمای مناسبی برای داشتن بهترین معاملات به حساب میآید.
برای اینکه بگوییم روش درست تعیین تریگر چیست ، باید بدانید که قبل از هرچیز نیازمند شفافیت استراتژی معاملاتی شماست. ممکن است استراتژی معاملاتی هیچ دو معاملهگری مثل هم نباشد. مثلا شخصی به دریافت سود 40درصدی از یک شهم رضایت دهد، ولی شخص دیگر حداقل 60درصد سود بخواهد. استراتژی و تریگرهای این دو معاملهگر با هم متفاوت است.
همانطور که گفتیم تریگر در تحلیل تکنیکال زمان درست خرید و فروش را بر اساس استراتژی معاملاتی نشان میدهد. البته تریگر یک روش اصلی نیست و باید در کنار آن از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال نیز کمک گرفت. برای راهاندازی تریگر نیاز به شاخصهای اولیه یا ثانویه است. بهتر است دو تریگر تعیین کنیم که اولی بهعنوان محرک و دومی بهعنوان تایید تریگر اول باشد.
رویهمرفته چهار ابزار کلی برای استفاده بهعنوان تریگر وجود دارد:
الگوهای قیمت که بر اساس تغییر خط روند و نوسان قیمتها بهوجود میآیند، انواع مختلفی دارند از جمله الگوی مثلثی، الگوی مستطیل، سرو شانه، سقف و کف سهقلو و غیره. الگوهای مختلف میتوانند به ما در تعیین محل تریگر کمک کنند.
کندلها اطلاعاتی درباره حداقل و حداکثر قیمت یک سهم در یک روز و قیمت باز شدن و بسته شدن آنها به ما میدهند. وقتی این اطلاعات را در بازه زمانی بررسی کنیم میتوانیم به نکاتی در رابطه با پیشبینی قیمت سهام و نیز روانشناسی بازار برسیم. بههمیندلیل این کندلها در تحلیل تکنیکال استفاده زیادی دارند.
اندیکاتورها توابعی برای پیشبینی قیمت سهم هستند. بههمیندلیل میتوانند در تعیین تریگرها به کار روند. مثلا با استفاده از اندیکاتور میانگین متحرک، میتوان نقاط شکست صعودی و نقاط شکست نزولی نمودار را بهترتیب بهعنوان تریگر ورود و تریگر خروج در نظر گرفت.
پولبک به معنی نزول یا صعود یکباره سهم و بازگشت آن به روند طبیعی است. معاملهگران پولبک را ابزار مهمی برای تعیین زمان ورود و خروج به یک سهم میدانند. بهاینترتیب میتوان تریگر را بر اساس حرکت پولبک تنظیم کرد.
در ادامه مثالهایی از حالتهای مختلف را بیان کردهایم تا بهتر متوجه شوید که تریگر چیست و چطور تعیین میشود.
بر اساس تئوری الیوت، شکست خط روند، نشانگر تمام شدن یک روند و شروع روند دیگری است. شکست خط روند زمانی است که خط روند مستقیم نباشد بلکه موجدار باشد. در نظر داشته باشید در چنین حالتی برای فروش باید منتظر باشید که خط روند کمی صعودی شود و برای خرید، منتظر کمی نزولی شدن آن بمانید. در انتهای سیر صعودی یا نزولی میتوانیم بفروشیم یا بخریم.
کندل اننتهای روند نشان میدهد که تعداد فروشندگان بازار بسیار زیاد هستند و کندل بعدی زیر خط روند است، نشان میدهد اینجا منطقه خوبی برای خرید و فروش است. پس یا روی کندل آخر که کندل محکمی برای نشان دادن تغییر وضعیت است میتوانیم بفروشیم، یا منتظر افقی شدن خط روند بمانیم. انتخاب آن برعهده معاملهگر است چون گاهی روند افقی نمیشود تا تایید مجددی بر تغییر وضعیت بازار باشد. گاهی هم روند دوباره صعودی میشود. برای تشخص این حالتها بهتر است از سایر ابزارهای تکنیکال نیز کمک بگیرید.
این روش نیز مشابه شکست خط روند است. وقتی مقاومت شکسته میشود انتظار میرود بازار تا حمایت بعدی سقوط کند. در چنین حالتی ابتدا قیمت کمی پایین میآید و سپس دوباره تا خط حمایت، پولبک میکند. میتوانید در همان نقطه سقوط بفروشید یا تا پولبک صبر کنید که از نزولی شدن روند مطمئن شوید. در چنین شرایطی باید مراقب شکست جعلی نیز باشید.
در حالت معکوس، میتوان از این روش برای خرید هم استفاده کرد. البته باید توجه کنید که استفاده از شکست مقاومت یا حمایت برای تعیین پولبک در پولبکهای کوچک کاربرد دارد. چون اگر پولبک بزرگ باشد ریسک این کار بالا میرود و مناسب نیست.
برای خرید یک سهم میتوانید الگوی قیمت آن را در کوتاهمدت با استفاده از تریگر بدست آورید. اینکار نوعی پیشبینی کندلهاست. بهاینمعنیکه منتظر منطقه مناسب برای ورود میمانید و پس از آن انتظار دارید کندلها به شکلی که مد نظر شماست تشکیل شوند. برای ورود به بازار باید منتظر تغییر الگو، شکستن خط حمایت یا مقاومت باشید.
شاخص ثانویه شاخصی است که بهطور مستقیم به تغییرات قیمت نمیپردازد بلکه با مشتقات آن کار میکند. شاخصهای ثانویه مثل MACD، میانگین متحرک و … تعداد زیادی دارند که میتوانند برای تایید تریگر اولیه استفاده شوند. با استفاده از آنها بهراحتی میتوان زمان خرید و فروش مناسب سهم را تشخیص داد.
یکی از فاکتورهای مهم برای کسب سود در بازار بورس درک زمان درست ورود و خروج به یک سهم است. بهاینترتیب معاملهگران میتوانند سود مورد نظر خود را کسب کنند و قبل از شروع ضررها از آن خارج شوند. برای این کار لازم است مدام قیمت سهمهای مختلف را تحتنظر داشته باشند.
ابزاری که این کار را برای معاملهگران انجام میدهد تریگر نام دارد. تریگر در تحلیل تکنیکال بر اساس استراتژی معاملاتی افراد و تحلیلهایی که آنها بر اساس تحلیل فاندامنتال و تکنیکال ارائه میکنند، نقاط درست ورود و خروج از یک سهم را نشان میدهد. بنابراین هر معاملهگری باید بداند تریگر چیست و چطور آن را بکار بگیرد. تعیین دقیق و درست آن میتواند موجب سودآوری بیشتر و حفظ سرمایه افراد شود.
دیدگاه ها