پول هوشمند چیست؟ هوشمندانه همراه شو هوشمندانه رها کن

اشتراک گذاری این مقاله
طیبه رحیمیان
زمان بروزرسانی این مقاله: 1 سال قبل
زمان مورد نیاز برای اتمام مقاله:
پول هوشمند چیست

افراد زیادی هنوز با اصطلاح پول هوشمند آشنا نشده‌اند. اما پول هوشمند چیست و چه عملکردی دارد؟ شاید بارها شاهد ورود و خروج آن به یک سهم بوده‌ و حتی با آن همراه شده‌اید.

پول هوشمند حجم پول بسیار زیادیست که در طی کوتاه‌مدت مثلا چند روز به یک سهم وارد یا از آن خارج شده و باعث تغییرات زیادی در نمودار قیمتی سهم می‌شود. اگر افراد بتوانند روی این موج سوار شوند، سود زیادی کسب خواهند کرد و قبل از ضرر، از آن خارج خواهند شد. در ادامه به بررسی بیشتر پول هوشمند و روش‌های تشخیص آن می‌پردازیم.

 

پول هوشمند چیست؟

پول هوشمند در بازار بورس به پولی گفته می‌شود که توسط سرمایه‌گذاران بزرگ وارد یک سهم می‌شود. هدف آن جمع‌آوری شناوری سهم‌های کوچک وارد شده به یک سهم و رشد دادن آن در آینده است. در‌حقیقت این پول موجب ایجاد تغییرات بزرگ در قیمت یک سهم می‌شود.

به‌همین‌دلیل تشخیص آن توسط سرمایه‌گذاران کوچکتر می‌تواند آنها را وارد رویه سودآفرینی کند. اگر شخصی بتواند ورود پول هوشمند به یک سهم را تشخیص دهد، می‌تواند به‌سرعت با این جریان همراه شود و از افزایش قیمت آن سهم سود ببرد.

 

چرا پول هوشمند در بورس مهم است؟

همان‌طور که گفتیم پول هوشمند مبلغ بسیار بزرگی است که توسط سرمایه‌داران عمده وارد بازار بورس می‌شود. ورود این پول به این دلیل که می‌تواند تغییرات بزرگی در بازار ایجاد کند و حتی جریان جدیدی به راه بیندازد، اهمیت دارد. ورود پول هوشمند می‌تواند باعث تغییرات یکباره قیمت یک سهم و افزایش چشمگیر آن شود بطوریکه خارج از همه تحلیل‌های تکنیکال اتفاق بیفتد. این پدیده حتی می‌تواند باعث ریزش قیمت سایر سهم‌ها شود. به‌همین‌دلیل اینکه بدانیم پول هوشمند چیست و چطور از آن استفاده کنیم اهمیت زیادی دارد.

همانطور که ورود پول هوشمند می‌تواند ارزش یک سهام را چند برابر کند خروج آن نیز باعث سقوط ناگهانی سهم می‌شود. پس بهتر است معامله‌گران بتوانند ورود و خروج پول هوشمند را تشخیص دهند تا جلوی ضررهای جبران‌ناپذیر را بگیرند.

 

چگونگی ورود و خروج پول هوشمند به بازار بورس

پول هوشمند چیست

 

پول هوشمند زمانی وارد یک سهم می‌شود که آن سهم در کف قیمت خود باشد و هیچ رشدی نکند. به‌این‌ترتیب تقاضایی هم برای آن وجود ندارد. در این زمان پول هوشمند به سهام تزریق شده و آن سهم را در حجم بالا می‌خرد. به‌این‌ترتیب یک روند افزایشی پرشیب برای آن اتفاق می‌افتد که ممکن است چند روز ادامه داشته باشد. سایر سرمایه‌گذاران نیز متوجه تغییر رویه حرکت قیمت سهم شده و برای خرید آن وارد می‌شوند.

بعد از مدتی که قیمت سهم به حداکثر قیمت خود رسید، سهامداران عمده‌ای که پول هوشمند خود را وارد کرده بودند آن را خارج می‌کنند و قیمت آن کم‌کم کاهش می‌یابد.

در چنین شرایطی برخی سهامداران که از خروج پول هوشمند بی‌اطلاعند، فکر می‌کنند این رویه، اصلاح قیمت است و منتظر رشد مجدد قیمت می‌مانند چراکه نمی‌دانند روش رفتاری پول هوشمند چیست. درنهایت قیمت سهم به‌شدت افت خواهد کرد. اما سهامدارانی که می‌توانند خروج پول هوشمند را تشخیص دهند قبل از اینکه سود خود را از دست دهند یا حتی متحمل ضرر شوند سهام خود را می‌فروشند.

البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که ورود و خروج پول هوشمند در بورس هر سال یک یا دوبار رخ می‌دهد و مسئله پرتکراری نیست.

 

چطور پول هوشمند را شناسایی کنیم؟

همانطور که گفتیم پول هوشمند وارد سهامی می‌شود که در کف قیمتی خود قرار دارد. واضح است چنین سهمی حجم معاملات بسیار کمی دارد که با ورود پول هوشمند ناگهان با افزایش معاملات مواجه می‌شود. پس اولین فاکتور، بررسی میزان معاملات سهام‌هاست. با بالارفتن حجم معاملات، قیمت سهم نیز روبه افزایش می‌رود. اما این فاکتورها برای تشخیص پول هوشمند کافی نیستند.

دومین فاکتور تشخیص ورود و خروج پول هوشمند در بورس بررسی نسبت سهام خریداری یا فروخته‌شده به تعداد خریداران یا فروشندگان است (سرانه خرید و سرانه فروش). اگر تعداد خریداران یا فروشندگان، کم و حجم ورودی یا خروجی پول زیاد باشد، احتمالا پول هوشمند است.

فاکتور بعدی ارزش معاملات روزانه یک سهم است. اگر ارزش معاملات در کوتاه‌مدت مثلا در طی چند‌روز به دو تا سه برابر برسد می‌توان نتیجه گرفت پول هوشمند است. ویژگی پول هوشمند در تغییر ناگهانی قیمت سهام است. بنابراین اگر سهمی که تقاضایی نداشته به یک باره با تقاضای زیاد و افزایش ناگهانی مواجه شود یا سهامی که قیمت بالایی داشته ناگهان دچار ریزش زیادی شود، می‌تواند نشان‌دهنده ورود و خروج پول هوشمند باشد.

 

فیلتر ورود پول هوشمند

پول هوشمند چیست

 

روش تخصصی‌تر استفاده از فیلتر‌نویسی برای بررسی ورود پول هوشمند است. این فیلتر، به سیستم می‌گوید که تعریف شما از شرایط تشخیص ورود پول هوشمند چیست. سپس سیستم همه نمادهای بورسی را زیرنظر می‌گیرد. وقتی نمادی با فیلتر پول هوشمند شما تطابق داشته باشد اطلاع می‌دهد.

فیلتر‌نویسی همان کار رصد تابلو را انجام می‌دهد و با استفاده از آن دیگر لازم نیست خودتان همه سهم‌های بازار را بررسی کنید. فرض کنید می‌خواهیم فیلتری بنویسیم که دو شرط زیر را داشته باشد:

  • حجم معاملات روز بیشتر از 3‌برابر میانگین معاملات یک هفته گذشته باشد.
  • قدرت خریدار 3برابر قدرت فروشنده باشد.

برای نوشتن فیلتر پول هوشمند ابتدا وارد وبسایت شركت مديريت فناوري بورس تهران به آدرس www.tsetmc.com شده و از بالای صفحه، گزینه ساخت فیلتر جدید را انتخاب می‌کنیم و دستورات زیر را در آن می‌نویسیم:

 

(tvol) > 3 * ( [ih][1].QTotTran5J + [ih][2].QTotTran5J + [ih][3].QTotTran5J + [ih][4].QTotTran5J + [ih][5].QTotTran5J ) / 5

&&

( (ct).Buy_I_Volume / (ct).Buy_CountI ) >= 3 * ( (ct).Sell_I_Volume / (ct).Sell_CountI)

 

اگر تابحال تجربه فیلتر‌نویسی ندارید باید بگوییم هر سمبل بالا به چه معناست:

(tvol): حجم معاملات روز جاری

[ih][n].QTotTran5J: حجم معاملات n روز پیش

&&: برقراری دوشرط به شکل همزمان

(ct).Buy_I_Volume: میزان حجم خرید حقیقی‌ها

(ct).Buy_CountI: تعداد خریداران حقیقی

(ct).Sell_I_Volume: میزان حجم خرید حقوقی‌ها

(ct).Sell_CountI: تعداد فروشندگان حقیقی

 

حتی اگر بر اساس فاکتورهایی که گفتیم، ورود پول هوشمند به یک سهم تشخیص داده شد، بازهم لازم است از تحلیل تکنیکال، فاندامنتال و تابلوخوانی استفاده شود. این سه روش در کنار بررسی روند ورود پول هوشمند، می‌توانند به تصمیم‌گیری درستی منجر شوند.

 

فیلتر خروج پول هوشمند

فیلتر‌نویسی خروج پول هوشمند در مواقعی کاربرد دارد که نمی‌دانیم سرمایه خود را از سهمی خارج کنیم یا نه. این فیلتر پول هوشمند سهم‌هایی که احتمالا در روزهای آینده با افت قیمت مواجه می‌شوند را نشان می‌دهد. می‌خواهیم فیلتری برای خروج بنویسیم که سه شرط زیر را داشته باشد:

  • حجم معاملات بیشتر از میانگین حجم یک هفته باشد
  • قدرت خریدار حقیقی از قدرت فروشنده حقیقی کمتر باشد
  • آخرین قیمت، کمتر یا مساوی قیمت پایانی است
  • درصد تغییر آخرین قیمت منفی است

 

 

(py)<(pf)&&(py)<(pmax)&&(tvol)>1.5*(([ih][0].QTotTran5J+[ih][1].QTotTran5J+[ih][2].QTotTran5J+[ih][3].QTotTran5J+[ih][4].QTotTran5J+[ih][5].QTotTran5J+[ih][6].QTotTran5J+[ih][7]

 &&

((ct).Buy_I_Volume/(ct).Buy_CountI)<((ct).Sell_I_Volume/(ct).Sell_CountI)

&&

(pl)<=(pc)&&(plp)<0

&&

(py)>(pc)&&(py)>(pl)

 

 

شما می‌توانید فیلتر پول هوشمند را بر اساس شرط‌هایی که خودتان قرار می‌دهید، بازنویسی کنید و فیلتر متفاوتی بنویسید. محدودیتی وجود ندارد.

به‌این‌ترتیب همه نمادهای بازار به صورت خودکار بررسی شده و اگر سهمی چنین شرایطی را داشته باشد به شما اطلاع داده می‌شود. در صورتی‌که تحلیل‌های تکنیکال و فاندامنتال نیز سقوط آن را تایید کنند، می‌توانید اقدام به فروش کنید. به‌این‌ترتیب جلوی ضرر احتمالی یا ضررهای بیشتر گرفته خواهد شد.

 

جمع‌بندی

همانطور که گفتیم، اینکه بدانیم پول هوشمند چیست و چه فاکتورهایی دارد می‌تواند در تشخیص به‌هنگام آن به ما کمک کند. پول هوشمند می‌تواند یک سهم راکد را یکباره دچار تحول مثبت کند و باهمان سرعت، دوباره سقوط دهد. اگر می‌خواهید از ورود و خروج پول هوشمند آگاه باشید و روی این موج سوار شوید می‌توانید از فیلترنویسی استفاده کنید. اما به خاطر داشته باشید برای تصمیم‌گیری درباره خرید یا فروش، تشخیص ورود و خروج پول هوشمند به‌تنهایی کافی نیست. هر خرید و فروشی باید از نظر تحلیل‌های تکنیکال و فاندامنتال و تابلوخوانی نیز تایید شوند.