هشینگ چیست و چه کاربردی در شبکه بلاکچین دارد؟

اشتراک گذاری این مقاله
فریبا محمدی
زمان بروزرسانی این مقاله: 2 سال قبل
زمان مورد نیاز برای اتمام مقاله:
تصویر شاخص

در تمام کسب‌وکارها و حرفه‌ها، موارد پیچیده‌ای وجود دارد که افراد عادی آن را درک نمی‌کنند. به طور معمول همین موارد پیچیده مهم‌ترین بخش هر کسب‌وکار محسوب می‌شوند. بدون‌شک در شبکه رمز ارزی نیز با اصطلاحات پیچیده زیادی روبه‌رو شده‌اید. یکی از همین موضوعات گنگ، هشینگ است. اما هشینگ چیست؟

این سیستم پیچیده، امنیت شبکه‌های بلاکچین ارزهای دیجیتال را تضمین می‌کند. همان‌طور که با حل مسائل و معادله‌های پیچیده ریاضی، ارزهای دیجیتال استخراج می‌شوند، هشینگ هم در پی یک سری عملیات دشوار ریاضی روی کار می‌آید. با ایجاد هر بلاک در شبکه بلاکچین، اطلاعات و داده‌های زیادی در مورد آن بلاک ایجاد می‌شود. به منظور حفظ امنیت این اطلاعات، زنجیره‌ای از اعداد و حروف به صورت نامرتب این داده‌ها را نمایش می‌دهند. به این عمل هشینگ گفته می‌شود. با سایت کافی همراه باشید تا به اطلاعات کامل‌تری دست پیدا کنید.

 

تابع هش چیست؟

یک دستگاه کارت‌خوان در رستورانی در مرکز شهر تهران، روزانه بیش از 200 تراکنش انجام می‌دهد. اگر تمام این تراکنش‌ها را با اطلاعات کامل بانک فرستنده و بانک گیرنده، چاپ می‌کردند، کاغذ زیادی صرف می‌شد. همچنین چاپ یا پرینت تمام این برگه‌ها زمان‌بر بود. در ضمن ذخیره و نگه‌داری این رسیدها به منظور محاسبه روزانه درآمد رستوران سخت می‌شد.

بنابراین دستگاه‌های کارت‌خوان طوری طراحی شده‌اند، که تنها اطلاعات جزئی ولی مهم را بر روی کوچک‌ترین برگه ممکن نشان دهند. در این صورت صندوقدار برای ذخیره گزارشات و تراکنش‌ها با موانع بزرگی روبه‌رو نیست. تابع هشینگ نیز به همین صورت عمل می‌کند. در واقع هشینگ اطلاعات را تحت دسته‌های کوچکی در اختیار شبکه بلاکچین می‌گذرد.

تابع هشینگ داده‌های طولانی هر تراکنش را به دسته‌های کوتاه‌تر تبدیل می‌کند. در نتیجه ذخیره گزارشات تراکنش‌ها راحت‌تر انجام می‌شود. هشینگ چیست؟ به فرآیند رمزگذاری و کوتاه‌ کردن داده‌های تراکنش‌های شبکه بلاکچین هشینگ گفته می‌شود. این تابع در حفظ امنیت کلیدهای عمومی و خصوصی بازار ارزهای دیجیتال نقش پررنگی دارد.

 

نحوه عملکرد تابع هشینگ

همان‌طور که گفتیم هشینگ در پی یک سری عملیات پیچیده ریاضی به وجود می‌آید. این عملیات ریاضی که منجر به هش می‌شوند، از رایانه به نرم‌افزار آن انتقال پیدا می‌کنند. در ادامه با کمک همین نرم‌افزارهای رایانه‌ای، داده‌های تراکنش‌ها به دست می‌آید. سپس این داده‌ها را در تابع به کار می‌بریم و پردازش را شروع می‌کنیم.

در این مرحله هش انجام می‌شود. داده‌های واردشده توسط یک تابع هش، به رشته‌ای از اعداد و حروف تبدیل می‌شوند. البته ماهیت اصلی داده‌ها تغییر نمی‌کند. بلکه تنها برای تضمین امنیت آنها، این کار انجام می‌شود. فراموش نکنید، هشینگ توانایی انجام معکوس این روند را ندارد.

به زبان ساده، هشینگ نمی‌تواند خروجی را به ورودی تبدیل کند. داده‌های ورودی بعد از انجام هر تراکنش به وجود می‌آیند و در تابع هش، آنها را به خروجی تبدیل می‌کند. پس هشینگ نمی‌تواند داده خروجی را به ورودی تبدیل کند. چون تراکنش‌ها داده‌های خروجی به وجود نمی‌آورند.

برای انجام تراکنش، فرستنده داده‌ها و عبارت هش را رمزگذاری کرده و به گیرنده ارسال می‌کند. گیرنده پس از رمزگشایی، همان داده‌ها را با تابع هش شبکه، دوباره هش می‌کند. سپس آن را با رشته ارسال شده توسط فرستنده مقایسه می‌کند. اگر هر دو یکسان باشند، یعنی صحت اطلاعات تایید خواهد شد و امنیت تراکنش حفظ شده است.

به مثال زیر توجه کنید:

 

ورودی: This is a Test

خروجی: mxow0s86flqu83n0

 

ورودی: That is a Test

خروجی: pehv6s45rys83sgt

مشاهده می‌کنید که با تغییری جزئی در داده‌های ورودی، خروجی به طور کلی تغییر خواهد کرد.

 

آیا می‌دانید هدف هشینگ چیست؟

بعد از شناخت تابع هشینگ شاید از خود بپرسید هدف روی کار آمدن هشینگ چیست؟ این تابع با هدف کنترل داده‌های حاصل از تراکنش‌های موجود در بازار رمز ارزها و رمزگذاری داده‌ها به وجود آمده است. گذشته از این هدف‌های گفته‌شده، تابع هشینگ اهداف دیگری هم دارد:

کاربرد هشینگ چیست

  • محاسبه کامل گزارش‌های جمع‌شده در شبکه بلاکچین
  • شناسایی داده‌های بلاک‌ها بدون هیچ ابهام ( البته این شناسایی همچنان به صورت رمزی انجام می‌شود و اطلاعات به صورت محرمانه باقی می‌مانند)

 

رابطه میان ارزهای دیجیتال و تابع هشینگ چیست؟

باید گفت هشینگ برای کمک به رمز ارزها به وجود نیامده است. اما در حال حاضر این تابع در بازار ارزهای دیجیتال کاربردهای زیادی دارد. پیش از این نیز گفتیم، هشینگ به حفظ امنیت تراکنش‌های شبکه بلاکچین کمک می‌کند. در ضمن تابع هش رمز ارزها با یکدیگر فرق دارد. برای مثال تابع هش بیت کوین و تابع هش اتریوم شبیه یکدیگر نیستند.

تابع هش بیت کوین یک اصطلاح در فرآیند استخراج این رمز ارز است. در صورتی که تراکنش‌های استخراج بیت کوین تایید نشوند، در اختیار تابع هش قرار می‌گیرند. در ادامه فرآیند هشینگ به کنترل این تراکنش‌های بیت کوین کمک می‌کند. فرآیند هشینگ در رمز ارزها نیز خروجی ثابتی دارد. اما این فرآیند پرهزینه خواهد بود. در واقع هشینگ برق زیادی مصرف می‌کند.

توجه داشته باشید، در فرآیند استخراج رمز ارزها، هشینگ یکی از روندهای مهم استخراج بلاک محسوب می‌شود. تراکنش‌های استخراجی که در شبکه بلاکچین رمز ارزها ایجاد می‌شوند، از طریق هشینگ به مرحله ذخیره‌سازی می‌رسند. یکی از اصلی‌ترین روابط هشینگ و رمز ارزها مربوط به تراکنش‌های استخراج بلاک در شبکه بلاکچین است.

 

سه ویژگی تابع هش

به نظر شما بهترین ویژگی هشینگ چیست؟ تابع هشینگ موظف به ثبت خروجی متناسب با ورودی شما خواهد بود. بنابراین بهترین ویژگی این تابع ثابت بودن آن است. زمانی که کاربران در شبکه بلاکچین تراکنشی انجام دهند و به پاداش برسند، داده‌های زیادی به وجود می‌آید. این داده‌ها به قدری زیاد هستند که ذخیره، کنترل، و حفاظت از آنها سخت خواهد بود.

تابع هش با توجه به ورودی داده‌های کاربران، رمزگذاری انجام می‌دهد. بنابراین داده‌های زیاد کاربران را در حجم کمتر و با امنیت بیشترثبت می‌کند. به عبارت دیگر خروجی با همان ویژگی‌های ورودی ارائه می‌دهد. البته این خروجی از امنیت بیشتری برخودار است و ذخیره‌سازی آن آسان‌تر خواهد بود.

به خاطر داشته باشید، تابع هش بیت کوین با تابع هش سایر ارزهای دیجیتال متفاوت است. به طور کلی زمانی که دو ورودی متفاوت داشته باشیم، نمی‌توان خروجی یکسانی به دست آورد. از این‌رو، هر یک از رمز ارزها، تابع هشینگ جداگانه‌ و متمایزی دارند. در ادامه 3 مورد از بهترین ویژگی‌های هشینگ را نام می‌بریم:

  1. کارآمدی
  2. عملکرد سریع
  3. قطعی و مطمئن بودن

پنج کاربرد تابع هش در ارزهای دیجیتال و بلاکچین

به طور کلی تابع هش در راستای حفظ امنیت شبکه بلاکچین و رمز ارزها به وجود آمده است. می‌توان گفت هشینگ مهم‌ترین رکن در حفظ امنیت بازار ارزهای دیجیتال به حساب می‌آید. تابع هش ذخیره تراکنش‌های انجام‌شده را آسان می‌کند.

  1. حفظ امنیت تراکنش‌های انجام‌شده در شبکه بلاکچین
  2. تسهیل روند ذخیره گزارش تراکنش‌ها
  3. کمک به ذخیره رمزهای عبور کاربران
  4. ایجاد آدرس کیف پول
  5. کاربرد در فرآیند استخراج

از آنجاییکه هشینگ خیلی سریع و کارآمد انجام می‌شود و همچنین از لحاظ مالی مقرون‌به‌صرفه و منحصربه‌فرد است، در فناوری شبکه بلاکچین کاربردهای زیادی دارد. از زمان روی کار آمدن رمز ارز بیت کوین، در وایت پیپر این ارز دیجیتال، از هش بیت کوین نام برده شده است و از آن زمان تا به امروز فرآیند هشینگ تکامل زیادی پیدا کرده و همچنان ثابت مانده است.

کارایی هشینگ چیست

جمع‌بندی

در این راهنما شما را با هشینگ، نحوه انجام آن، ویژگی‌ها، و کاربردهایش آشنا کردیم. در واقع این مقاله به طور خلاصه پاسخ، پرسش هشینگ چیست را در اختیار شما گذاشت. هش شناسه‌ای از اطلاعات و داده‌های تراکنش‌های انجام‌شده است. هشینگ امنیت این اطلاعات را تضمین می‌کند.

همچنین هشینگ در شبکه بلاکچین نیز کاربرد زیادی دارد. این فرآیند در استخراج رمز ارزها به کار می‌رود و امنیت تراکنش‌های انجام‌شده را افزایش می‌دهد. این توابع را دست کم نگیرید، بیشترین تاثیر را در فرآیند ایمن‌سازی گزارشات تراکنش‌های رمز ارزها ایجاد می‌کند.

خوشحال می‌شویم سوال خود را در مورد نحوه عملکرد هشینگ با ما به اشتراک بگذارید.

برچسب ها: ,