الگوی مثلث متقارن، جایی‌که قیمت استراحت می‌کند

اشتراک گذاری این مقاله
طیبه رحیمیان
زمان بروزرسانی این مقاله: 2 سال قبل
زمان مورد نیاز برای اتمام مقاله:
الگوی مثلث متقارن

الگوی مثلث متقارن یکی از الگوهای پرتکرار تحلیل تکنیکال است. این الگو زمانی ظاهر می‌شود که قیمت یک سهم در وضعیت اصلاح قرار می‌گیرد. در این حالت نوسانات کمی را تجربه می‌کند که با مرور زمان ارتفاع آنها کمتر شده و در مجموع شکلی شبیه مثلث به وجود می‌آورند. الگوی مثلث متقارن به دو دسته الگوی مثلث متقارن صعودی و الگوی مثلثی متقارن نزولی تقسیم می‌شود. در ادامه مقاله بیشتر با جزییات این الگوی مهم آشنا خواهید شد.

 

الگوی مثلث متقارن چیست؟

الگوی مثلث متقارن در تحلیل تکنیکال کاربرد زیادی دارد و جزء دسته الگوهای ادامه‌دهنده است. البته در بسیاری از موارد این قانون نقض می‌شود. هرگاه این الگو در روند تغییر قیمت یک سهم دیده شود نشانه اصلاح قیمت است. در ابتدای الگو، نوسان قیمت بیشتر است و هرچه به نوک مثلث نزدیک می‌شود، نوسان کاهش می‌یابد.

الگوی مثلث متقارن همانطور که از نامش پیداست حالت متقارن دارد. به بیان بهتر، شکل آن شبیه مثلث متساوی الساقین است. ضلع پایینی مثلث، خط حمایت و ضلع بالایی خط مقاومت نمودار را تشکیل می‌دهند. معمولا پنج موج اصلاحی در درون الگوی مثلث شکل می‌گیرد. یعنی لازم است روند قیمت حداقل دوبار ضلع پایین و بالا را لمس کند. همچنین در هنگام تشکیل این الگو، حجم معاملات کاهش می‌یابد.

روند قبل از ایجاد الگوی مثلث، خواه صعودی باشد یا نزولی، بعد از تشکیل الگو همین روند به‌صورت پرقدرت ادامه می‌یابد.

 

انواع مثلث متقارن

الگوی مثلث متقارن می‌تواند صعودی یا نزولی باشد. صعودی یا نزولی بودن الگوی مثلث بر شکل‌گیری روند، پس از خروج از الگو موثر است و روش تعیین تارگت در آنها تفاوت دارد.

 

مثلث متقارن صعودی

الگوی مثلث متقارن

در این الگو، روند صعودی وارد می‌شود بعد از برخورد به سقف قیمت یعنی خط مقاومت، به سمت پایین نوسان می‌کند و دوباره برمی‌گردد. این نوسانات هر بار کمتر می‌شوند، اما در کل شکلی شبیه مثلث روبه بالا می‌سازند.

هر قدر ارتفاع نوسانات کمتر شود به معنی نزدیک شدن به راس مثلث است و هر لحظه ممکن است الگو شکسته شود و قیمت با قدرت، صعود کند. معمولا شکست الگو در یک‌سوم انتهایی آن رخ می‌دهد. در مثلث صعودی، شکست از ضلع بالا و در مثلث نزولی از ضلع پایین خواهد بود. معمولا بعد از شکست الگو، یک پولبک وجود دارد.

باید توجه داشت در موارد زیادی مشاهده شده که بعد از اتمام الگوی مثلث متقارن در تحلیل تکنیکال ، روند در جهت معکوس حرکت اولیه خود شروع به پیشروی کرده است. پس لازم است در این مورد محتاط باشید.

 

چگونه با مثلث متقارن صعودی معامله کنیم؟

به‌طور‌کلی زمانی می‌توانیم در الگوی مثلث متقارن، تارگت تعیین کنیم، که کندلی ایجاد شده باشد و ضلع پایین یا بالای مثلث را که همان خطوط حمایت و مقاومت هستند، بشکند. با شکسته شدن این خطوط، روند به حرکت قبلی خود در راستای صعودی یا نزولی ادامه می‌دهد.

در الگوی مثلث متقارن صعودی، روند قبل از ورود به این الگو، صعودی است. پس بعد از اتمام الگو باید منتظر باشیم یک کندل سبز خط مقاومت بالای مثلث را بشکند. در چنین حالتی می‌توان گفت زمان خرید فرارسیده است.

اما در‌حالت‌کلی، در الگوی مثلث متقارن در تحلیل تکنیکال، با وجود نوساناتی که روند قیمت درون مثلث دارد نیز می‌توان تارگت‌هایی تعیین کرد. وقتی کندلی در سطح حمایت یعنی ضلع پایین مثلث نزدیک می‌شود چون این احتمال هست که به بالا برگردد، می‌توان نقطه‌ای را در نزدیکی خط حمایت به‌عنوان تارگت خرید در نظر گرفت. برعکس آن نیز صادق است. در درون مثلث، زمانی که قیمت با برخورد به ضلع بالایی مثلث، شروع به بازگشت می‌کند، می‌توان در این فاصله، تا زمان برخورد آن به ضلع پایین مثلث، یک تارگت فروش در نظر گرفت.

 

هدف قیمتی در مثلث متقارن صعودی

الگوی مثلث متقارن

در بیشتر موارد، الگوی مثلث متقارن صعودی، روند قیمت پس از اتمام الگو، صعودی خواهد بود. برای تعیین یک هدف قیمتی، درست در زمان خروج سهم از الگو می‌توانیم فاصله بین خط حمایت و مقاومت را در ابتدای تشکیل الگو در نظر بگیریم. سپس بعد از اتمام الگو، همین فاصله را در جهت صعودی به‌عنوان تارگت می‌توان در نظر داشت.

 

مثلث متقارن نزولی

الگوی مثلث متقارن نزولی برخلاف حالت صعودی است. شیب تشکیل این الگوی مثلث، نزولی است. زمانی که خط روند وارد این الگو می‌شود با هربار برخورد به خط حمایت به بالا نوسان می‌کند، سپس طوری برمی‌گردد که در‌کل یک مثلث به سمت پایین تشکیل می‌شود.

همانطور که گفتیم روند نوسان قیمت کم‌کم کاهش می‌یابد و در‌نهایت در نوک مثلث از آن خارج می‌شود و روند نزولی خود را ادامه می‌دهد.

 

چگونه با مثلث متقارن نزولی معامله کنیم؟

الگوی مثلث متقارن

برعکس الگوی مثلث متقارن صعودی، روند ورودی به الگوی مثلث متقارن نزولی، صعودی است. پس از اتمام الگو، انتظار داریم جریان نزولی را ببینیم. با نزدیک شدن به نوک مثلث،  هرجا کندل قرمز رنگی خط حمایت را به سمت پایین رد کند، به معنی تمام شدن الگوی مثلث و شروع روند نزولی است. معمولا چنین حالتی را سیگنال فروش در نظر می‌گیرند.

 

هدف قیمتی در مثلث متقارن نزولی

تعیین تارگت در الگوی مثلث متقارن نزولی مشابه الگوی مثلث متقارن صعودی است. در این حالت نیز می‌توانیم فاصله بین خط حمایت و مقاومت یعنی اضلاع مثلث را در ابتدای تشکیل الگو اندازه بگیریم و پس از خروج روند قیمت از این الگو، همین ارتفاع را به‌عنوان تارگت در نظر قرار دهیم.

 

جمع‌بندی

الگوی مثلث متقارن در تحلیل تکنیکال الگوی مهمی است که اطلاعاتی درباره زمان درست خرید ‌و ‌فروش برای گرفتن سود به ما می‌دهد. هرقدر الگو به نوک آن نزدیک‌تر شود ارتفاع نوسانات کمتر شده و اهمیت بیشتری از نظر تعیین درست تارگت خرید‌ و ‌فروش پیدا می‌کند. باید به خاطر داشت با اینکه در اغلب موارد این الگو را یک الگوی ادامه‌دهنده می‌دانند، اما این مسئله یک قانون همیشگی نیست.