تحرکات حقوقی ها، آیا وقت خرید است یا فروش؟

اشتراک گذاری این مقاله
طیبه رحیمیان
زمان بروزرسانی این مقاله: 1 سال قبل
زمان مورد نیاز برای اتمام مقاله:
تحرکات حقوقی ها

حقوقی‌ها سرمایه‌داران بزرگ بازار بورس هستند و تحرکات حقوقی ها جزء فاکتورهای مورد توجه معامله‌گران است. حقوقی‌ها به دلیل حجم بالای سرمایه می‌توانند جریان‌های بزرگی در بازار بورس ایجاد کنند. بنابراین بررسی تحرک حقوقی‌ها و سوار شدن بر این موج یکی از روش‌های مناسب تحلیل روند قیمت‌ها در بازار است. در ادامه مقاله به بررسی بیشتر تحرکات حقوقی در بورس، دلیل اهمیت و تاثیرگذاری آنها بر بازار می‌پردازیم.

 

تحرکات حقوقی ها یا خرید و فروش حقوقی به چه معناست

در بازار بورس ایران، سهامداران به دو دسته کلی حقیقی‌ها و حقوقی‌ها تقسیم می‌شوند. حقیقی‌ها اشخاصی هستند با سرمایه نسبتا کم وارد بازار می‌شوند. هدف آنها کسب سود است و براساس تحلیل‌های تکنیکال و فاندامنتال و اخباری که وجود دارد دست به خرید‌و‌فروش می‌زنند.

سرمایه‌گذاران حقوقی در قالب شرکت‌های حقوقی وارد بورس می‌شوند و سطح کلانی از معاملات بازار را در دست دارند. تحرکات حقوقی در بورس علاوه بر سودآوری باعث تغییر روند جریان بازار می‌شود. این شرکت‌ها دیدگاه‌هایی با بازه زمانی متوسط تا بلند‌مدت دارند و خرید سهم را نوعی سرمایه‌گذاری می‌بینند. حقوقی‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول شرکت‌های سرمایه‌گذاری و هلدینگ‌ها و دسته دوم سهامداران کلی شرکت‌ها هستند.

تحرکات حقوقی ها یعنی بررسی خرید‌و‌فروش‌های آن‌ها، شرکت‌هایی که حقوقی‌ها سهام آنها را می‌خرند و می‌فروشند. تحرکات حقوقی‌های بورس می‌تواند به یک جریان موج‌گونه در بازار بورس تبدیل شود.

 

خرید و فروش حقوقی بر بازار بورس چه تاثیری دارد؟

سهامداران حقوقی که مالک بخش زیادی از سهام شرکت‌ها هستند، می‌توانند جهت‌دهنده نوسانات و امواج بازار بورس باشند. هرگاه تحرکات حقوقی‌های بورس به سمت خرید یک سهم بروند، احتمال رشد آن سهم افزایش پیدا می‌کند. برخی معامله‌گران، تحرکات حقوقی ها را دلیلی بر مناسب‌بودن خرید یا فروش سهام می‌دانند. اما باید در نظر داشت که حقوقی‌ها تنها با هدف کسب سود این کار را نمی‌کنند پس همه تحرکات آنها، سودآفرین نیست.

خرید و فروش حقوقی ها دلایل خاص خود را دارد. حقوقی‌ها زمانی سهمی را می‌خرند که یا از باارزش بودن آن مطمئن شوند یا بخواهند از آن حمایت کنند. مثلا هلدینگ‌های بزرگ برای حمایت از شرکت‌های خرد یا زیرمجموعه خود دست به این کار می‌زنند. همچنین زمانی اقدام به فروش سهم می‌کنند که یا بخواهند سود خود را بگیرند یا بر‌اساس دستور باشد و اهدافی غیر از سود، مانند تامین نقدینگی یا خروج از آن سهم را داشته باشد.

 

آیا می‌توان گفت خرید و فروش حقوقی نوعی سیگنال است

تحرکات حقوقی ها

استراتژی خرید و فروش حقوقی ها با افراد حقیقی که تنها به دنبال سود کوتاه‌مدت هستند، متفاوت است. اما در اکثر مواقع وقتی حقوقی‌ها اقدام به خرید بخش بزرگی از سهام یک شرکت می‌کنند، به‌عنوان یک سرمایه‌گذاری بلند‌مدت نگاه است.

می‌توان گفت اگر حقوقی‌ها شروع به خرید سهمی کنند، این می‌تواند سیگنالی برای خرید آن و افزایش قیمت سهم در کوتاه‌مدت باشد. البته این مسئله قطعی نیست. گاهی این خرید‌ها تنها برای متعادل کردن قیمت است و قیمت سهام افزایش چشمگیری نمی‌یابد.

مسئله‌ای که وجود دارد این است که تحرکات حقوقی در بورس به دلیل تاثیرگذاری زیادی که دارند باید طبق وظیفه خود در جهت رشد بازار عمل کنند. به عنوان مثال، انتظار می‌رود در یک روز که حقیقی‌ها درحال فروش هستند و بازار منفی است، حقوقی‌ها دست به فروش نزنند و برعکس، در روزهایی که بازار مثبت است اقدام به خرید بیشتر نکنند. انتظار می‌رود حقوقی‌ها در جهت متعادل نگه داشتن بازار اقدام کنند.

اگر حقوقی‌ها بخواهند سهمی را بفروشند بازهم نمی‌توان برای آن کاهش قیمت شدیدی پیش‌بینی کرد. چون بسیاری از شرکت‌های حقوقی اقدام به فروش پله‌ای می‌کنند تا روند کاهش قیمت سهم با یک تغییر شارپی و سریع مواجه نشود. اما این یک قانون نیست و گاهی هم عکس آن رخ می‌دهد و صف‌های سنگین فروش برای خرید یک سهم تشکیل می‌شود.

نکته مهم این است که معمولا تحرکات حقوقی در بورس برخلاف روند بازار است یعنی در بازار صعودی می‌فروشند و در بازار نزولی می‌خرند. عملکرد آنها بر اساس استراتژی‌های طولانی‌مدت شرکت انجام می‌شود.

 

علت خرید حقوقی ها چیست؟

همانطور که گفتیم حقوقی‌ها به دو دلیل یک سهم را می‌خرند، یا آن را ارزشمند می‌دانند یا در حال حمایت از آن هستند. در حالت اول وقتی حقوقی‌ها وارد یک سهم می‌شوند، بهتر است سایر معامله‌گران با استفاده از سایر ابزارها مانند تحلیل‌های تکنیکال و فاندامنتال درباره ارزشمندی آن سهم مطمئن شوند و سپس اقدام به خرید کنند، چون ممکن است شرکت حقوقی استراتژی اشتباهی داشته باشد.

در حالت دوم بحث حمایت از یک سهم است. به‌عنوان مثال اگر حقوقی‌ها در محدوده 200‌تومان از یک سهم حمایت کنند و مطمئن شویم که قیمت آن از این مقدار کمتر نمی‌شود، بهتر است به صورت پله‌ای خرید کنیم. ما نمی‌دانیم اقدام بعدی خریدار حقیقی چه خواهد بود، بنابراین بهتر است ریسک نکنیم و همه سرمایه خود را تنها بخاطر تحرکات حقوقی‌های بورس وارد یک سهم خاص نکنیم.

بنابراین خریدهای حقوقی‌ها سیگنالی برای خرید است، اما لازم است که عوامل دیگر نیز در نظر گرفته شوند. این یک سیگنال قوی نیست.

 

علت فروش حقوقی ها چیست؟

حقوقی‌ها برای فروش خود نیز دو دلیل دارند. دلیل اول می‌تواند دستوری و برای تامین نقدینگی باشد. دلیل دوم هم کسب سود است. زمانی که فروش حقوقی‌ها دستوری و برای تامین نقدینگی باشد، شرکت بدون توجه به وضعیت قیمت سهام و افزایشی یا کاهشی بودن آن اقدام به فروش می‌کند تا نقدینگی مورد نیازش را تامین کند.

اما در حالت دوم ممکن است حقوقی‌ها در قیمتی کمتر مثلا 120 تومان وارد یک سهم شده و از آن حمایت کرده‌اند. حالا قیمت سهم به 250‌تومان رسیده است. حالا حقوقی‌ها اقدام به فروش می‌کنند. گاهی این فروش‌ها به صورت برنامه‌ریزی‌شده انجام می‌شود و تاثیر زیادی در کاهش قیمت سهم نخواهد داشت و روند قیمت سهم نزولی نمی‌شود. بنابراین همیشه هم این سیگنال‌ها سیگنال فروش نیستند.

 

چگونه تحرکات حقوقی ها را تشخیص دهیم؟

تحرکات حقوقی ها

در تشخیص تحرکات حقوقی در بورس لازم است درباره سابقه آن شرکت بدانیم. اگر فعالیت حقوقی‌ها در یک سهم را مدت کوتاهی بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که آنها در جهت رشد دادن سهم اقدام می‌کنند یا تخریب آن. به‌این‌ترتیب سابقه‌ای از آن بدست می‌آوریم.

برای مثال گاهی می‌بینیم حقوقی‌ها معامله بلوکی یا کد به کد انجام داده‌اند. معاملات بلوکی معاملاتی هستند که خارج از قوانین حجمی و قیمتی سهم انجام می‌شوند و خریدار و فروشنده خودشان روی این قیمت‌ها به توافق می‌رسند. معامله کد ‌به ‌کد نیز خرید و فروش همزمان یک سهم است که بیشتر برای تاثیرگذاری بر قیمت انجام می‌شود. تشخیص این دو نوع معامله در بازار اهمیت زیادی دارد.

برای بررسی تحرکات حقوقی‌های بورس باید میزان خرید‌و‌فروش آنها را بررسی کنیم. بر اساس میزان خرید‌وفروش می‌توان گفت که آیا این معاملات از نوع بلوکی و کد به کد است یا خرید و فروش واقعی. سپس بر اساس سایر فاکتورها و تحلیل‌های متناوب برای خرید یا فروش اقدام کرد. برای بررسی این مورد می‌توان از فیلتر استفاده کرد.

 

فیلتر تحرکات حقوقی ها

در ادامه چند مورد از فیلترهایی که می‌تواند در بررسی تحرک حقوقی‌ها به ما کمک کند را آورده‌ایم.

 

  • فیلتر تشخیص اینکه بیش از نیمی از صف خرید، حقوقی هستند.

(ct).Buy_N_Volume > (tvol) * 0.5

  • فیلتر تشخیص اینکه خرید حقوقی‌ها بیش از 55درصد حجم معاملات است.

 

(ct).Buy_N_Volume >= (tvol) * 0.6

 

فیلترها می‌توانند بسیار متنوع باشند. شما برای بررسی هر مسئله‌ای درباره خرید و فروش حقوقی ها، مانند میزان خرید یا فروش آنها در یک سهم خاص در بازه زمانی مشخص و حجم این معاملات یا برای مقایسه خرید‌وفروش آنها و شناسایی خریدهای کد به کد و بلوکی می‌توانید فیلترهای منحصربفردی بنویسید.

 

جمع‌بندی

همانطور که گفتیم حقوقی‌ها سهم بزرگی از بازار سرمایه را در دست دارند. خرید و فروش حقوقی ها به دلایلی غیر از کسب سود انجام می‌شود و اهداف بلند‌مدتی دارند. بررسی عملکرد حقوقی‌ها می‌تواند نشان‌دهنده تغییراتی در قیمت سهم‌ها باشد، اما به معنی حتمی بودن آن نیست. گاهی این تحرکات به صورت پله‌ای و کم‌کم دیده می‌شود و در روند قیمت سهم‌ها تاثیر چشمگیری ندارد. به همین دلیل در کنار بررسی تحرکات حقوقی ها باید از روش‌های تحلیل تکنیکال و فاندامنتال و سایر ابزارهای موجود استفاده کرد.